Zoals te merken wordt veel japanse vinyl aangeboden op vinylmadness. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is, hieronder wordt dieper ingegaan op de aantrekkingskracht die japanse vinyl heeft.

Hoge geluidskwaliteit
Het belangrijkste aspect van vinyl is natuurlijk de geluidskwaliteit, hier wordt japanse vinyl dan ook om geroemd. Zeer veel aandacht wordt geschonken aan een zo hoog mogelijks kwaliteits product af te leveren. Dit resulteert dan ook in een zuivere, hoge kwaliteitsvinyl. Mede door de nauwkeurigheid waarmee japanse audio engineers hun stamper maken, de gebruikte grondstoffen, alsook de beperkte oplage waarin gedrukt wordt, dragen hierbij toe. Hieronder is meer informatie terug te vinden over het verschil van japanse versies tegenover de rest in de wereld, vooral in de jaren 70-80.
Indien je reeds een vinyl uit japan bezit zal je ongetwijfeld gemerkt hebben dat er veel minder achtergrond ruis te horen is. De reden hiervoor is dat Japan, in tegenstelling tot andere landen, altijd gebruik gemaakt heeft van zuiver vinyl. Dit betekent dat er geen toevoeging of gerecycleerd product gebruikt werd, enkel zuiver materiaal voorbestemd voor vinyl. Het is daarom ook dat er minder achtergrond storing hoorbaar is.
Het is gebruikelijk dat verschillende uitgaves van een album in beperkte oplage gedrukt worden. Doordat de japanse versie van engelstalige muziek niet met miljoenen exemplaren gedrukt worden, zit er ook minder sleet op de gebruikte stamper. De kans is dan ook groot dat de plaat gedrukt geweest is met een relatief nieuwe stamper.
Westerse muziek werd vaak ook niet remastered of remixed, waardoor dit dichter aanleunt bij de originele opname.
Obi en hoes
Ook in de kwaliteit van de hoes werd veel aandacht geschonken in Japan. Dit is dikwijls gemaakt in een betere kwaliteit dan het origineel, het karton is dus stugger en van uitstekende kwaliteit afgedruikt. Daarbij komt ook nog dat sommige versies een andere afbeelding van hoes hebben dan het origineel, wat voor verzamelaars een hoge meerwaarde biedt.
Wat japanse platen nog meer onderscheidt van andere landen is de obi-strip. Dit werd vaak op buitenlandse artiesten toegevoegd om een vertaling te doen naar japans. Op die manier blijft het originele werk behouden maar is de informatie over artiest, nummers, album, … wel beschikbaar voor niet engelstalige.
Er zijn verschillende type obi’s te vinden, de meest voorkomende is diegene die rondom de cover zit in een dunne strook. Omdat hier origineel niet veel waarde aan gehecht werd, zijn veel platen ook moeilijk te vinden met een obi.
Voor echte verzamelaars is dit natuurlijk een unieke toevoeging aan een collectie om de volledige set, met obi dus, in bezit te hebben.

Veel zeldzamer
Zoals reeds aangehaald zijn japanse versies in veel beperktere oplage gedrukt geweest. Niet alleen zorgt dit voor betere kwaliteit, maar dit maakt ook dat de plaat zelf veel zeldzamer is. Dus bovenop een uitstekende kwaliteit heb je ook een veel unieker stuk in handen.
Liner notities
Wat nog bijdraagt aan de aantrekkelijkheid zijn de zogenaamde liner notes. Deze zijn uitsluitend terug te vinden bij japanse vinyl. Het zijn boekjes met informatie over de artiest, album, overige albums, maar ook songteksten zijn hierin opgenomen. Vaak zijn er ook extra afbeeldingen van de artiest terug te vinden. Uiteraard is dit allemaal in het japans geschreven.

Rode vinyl
Eind jaren vijftig begon Toshiba Musical Industries, een van de twee of drie grote platenfabrikanten in Japan, een aantal van hun titels op gekleurd vinyl te drukken, met name rood “Everclean” -vinyl. Deze vinylverbinding is gemaakt om beter bestand te zijn tegen statische elektriciteit en zou voorkomen dat platen stof ophopen. Platen gedrukt door Toshiba werden uitgegeven op gekleurd vinyl van 1958 tot begin 1974, hoewel ze vaak ook een zwarte variant hebben. Er lijkt niet echt logica te zitten wanneer een album op rode of zwarte vinyl gedrukt werd. Soms waren de promotionele exemplaren rood (of zwart) en hadden de exemplaren in de winkels de tegenovergestelde kleur. Hoewel deze Everclean-persingen niet bedoeld waren als verzamelobjecten, zijn ze dat in de loop van de tijd wel geworden, en een rode kopie van een bepaald album zal altijd voor een hogere prijs worden verkocht dan zijn tegenhanger van zwart vinyl. Er zijn rode vinyl-lp’s voor artiesten als de Beatles, Creedence Clearwater Revival, Pink Floyd, naast tal van andere.
